Αναζήτηση

Ολική ή μερική αρθροπλαστική γόνατος: ποια είναι η διαφορά;

Αρθροπλαστική είναι η χειρουργική αποκατάσταση μιας κατεστραμμένης άρθρωσης με την τοποθέτηση κάποιου εμφυτεύματος. Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούνται από μεταλλικά και ῾πλαστικά῾ (ειδικό πολυαιθυλένιο) τμήματα και τοποθετούνται στην άρθρωση, στη θέση που κανονικά βρίσκεται ο χόνδρος. Η επέμβαση αυτή έχει ένδειξη σε ασθενείς στους οποίους ο χόνδρος της άρθρωσης έχει εκφυλιστεί, υπάρχει πόνος, δυσκαμψία και περιορισμός των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής.


Το γόνατό σας χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα / περιοχές: Το έσω διαμέρισμα (αυτό που ῾κοιτάει῾ στο άλλο γόνατο, το έξω από την έξω πλευρά και το επιγονατιδομηριαίο (μεταξύ επιγονατίδας και μηρού).

Εικ. 1 Τα τρία διαμερίσματα της άρθρωσης του γόνατος


Σε μια μερική ή πιο σωστά μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική (μερική αντικατάσταση γόνατος), ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να αντικαταστήσει μόνο την κατεστραμμένη περιοχή του γόνατός σας (συνήθως το έσω διαμέρισμα). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσετε περισσότερο από τα φυσικά οστά, τους ιστούς και τους συνδέσμους σας σε σύγκριση με μια ολική αντικατάσταση γόνατος (αντικατάσταση δύο ή τριών επιφανειών του γόνατος). Η μερική αντικατάσταση του γόνατος είναι λιγότερο επεμβατική, προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο (φεύγετε την ίδια ή την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο).

Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έχει δύο ή περισσότερες περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη και η ολική αρθροπλαστική σε αυτούς τους ασθενείς είναι η καλύτερη λύση.

Εικ. 2 Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος
Εικ. 3 Ολική αρθροπλαστική γόνατος

44 προβολές0 σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες του ισχίου

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας, μια ασθένεια που μπορεί να κάνει δύσκολη την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλεί στις αρθρώ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Λεωφ. Μεσογείων 107, Αθήνα 115 26
Κτήριο γραφείων, 2ος όροφος
Τηλ. +30 6946541732

AMERICAN MEDICAL CENTER

215 Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 2047 Στρόβολος, 1311 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ. +357 22476626

Email: dimitrislyras@yahoo.gr         Web: www.dimitrislyras.com

            dlyras@spinemaster.gr

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram