Αρθροπλαστική γόνατος με εξατομικευμένα για τον ασθενή εργαλεία

Κατά τη διενέργεια μιας ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ο στόχος του χειρουργού είναι να ευθυγραμμίσει τους οδηγούς κοπής του μηριαίου και της κνήμης, ώστε οι οστεοτομίες να γίνουν στο σωστό προσανατολισμό σε όλα τα επίπεδα.
Στην παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος, αυτό επιτυγχάνεται με εξωμυελικούς ή/και ενδομυελικούς ράβδους, με υπολογισμό γωνιών που βασίζονται σε στατιστικές μελέτες, ενώ η στροφή της πρόθεσης υπολογίζεται «με το μάτι» ή με τη ψηλάφηση ανατομικών δομών, των οποίων όμως η αξιοπιστία διεγχειρητικά αμφισβητείται. Ακόμη και μικρές παρεκλίσεις στους υπολογισμούς αυτούς μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ευθυγράμμιση της πρόθεσης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το 20% περίπου των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι ευχαριστημένοι.

Το σύστημα της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος (Patient Specific Instruments system, PSI) είναι μία νέα τεχνολογική επανάσταση που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της σωστής τοποθέτησης της αρθροπλαστικής του γόνατος. 2-3 εβδομάδες πριν το χειρουργείο ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία κατά την οποία λαμβάνονται εικόνες από το ισχίο, το γόνατο και την ποδοκνημική άρθρωση του πάσχοντος σκέλους. Στη συνέχεια οι εικόνες αποστέλλονται στην εταιρεία κατασκευής των υλικών, όπου και αναλύονται μέσω ειδικού λογισμικού προγράμματος. Αφού καταμετρηθούν οι απαραίτητες ανατομικές παράμετροι (άξονες, γωνίες κλπ) με απόλυτη ακρίβεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο μηχανικός της εταιρείας και ο χειρουργός συνεργάζονται για τον τελικό σχεδιασμό του πλάνου της επέμβασης. Μόλις ο χειρουργός εγκρίνει το τελικό πλάνο, κατασκευάζονται το τρισδιάστατο πρόπλασμα του γόνατος του ασθενή και τα ειδικά εργαλεία κοπής τα οποία εφάπτονται τέλεια στην επιφάνεια των προπλασμάτων. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός τοποθετεί τα εργαλεία κοπής στο μηρό και την κνήμη του ασθενή, στα ίδια ακριβώς σημεία στα οποία τα εργαλεία εφάπτονται στα προπλάσματα. Στη συνέχεια τα εργαλεία κοπής σταθεροποιούνται και πραγματοποιούνται οι οστεοτομίες με προσανατολισμό ο οποίος έχει υπολογιστεί και σχεδιαστεί ειδικά για το συγκεκριμένο ασθενή.

 

Τα πλεονεκτήματα της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής του γόνατος είναι:

 • Σημαντικά μικρότερο έκτασης χειρουργικό τραύμα σε σχέση με την παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική

 

 • Μικρότερη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

 

 • Αποφυγή χρήσης ενδομυελικών ράβδων με αποτέλεσμα τη μικρότερη απώλεια αίματος και το μειωμένο κίνδυνο εμβολής

 

 • Μικρή διάρκεια νοσηλείας (2-3 ημέρες)

 

 • Γρήγορη και εύκολη αποκατάσταση

 

 • Τέλεια εθυγράμμιση στην τοποθέτηση της πρόθεσης γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην κλινική αποκατάσταση του ασθενή και την επιβίωση της πρόθεσης

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Λεωφ. Μεσογείων 107, Αθήνα 115 26
Κτήριο γραφείων, 2ος όροφος
Τηλ. +30 6946541732

AMERICAN MEDICAL CENTER

215 Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 2047 Στρόβολος, 1311 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ. +357 22476626

Email: dimitrislyras@yahoo.gr         Web: www.dimitrislyras.com

            dlyras@spinemaster.gr

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Pinterest
 • Instagram