Αναζήτηση

Η ολική αρθροπλαστική στο συγγενές εξάρθρημα του ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική είναι η τελική θεραπεία εκλογής στην περίπτωση του συγγενούς εξαρθρήματος. Σα χειρουργική τεχνική είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ο λόγος είναι οι ανατομικές ανωμαλίες της κοτύλης και του μηριαίου που χαρακτηρίζουν το συγγενές εξάρθρημα, αλλά και οι ανωμαλίες των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση.


Οι ασθενείς με συγγενές εξάρθρημα που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική είναι συνήθως μικρότερης ηλικίας και για αυτό το λόγο είναι πρωταρχικής σημασίας η επιλογή των υλικών, μιας και μας ενδιαφέρει η μακρόχρονη επιβίωση τους.


Οι συνηθέστερες ανατομικές ανωμαλίες είναι:


Κοτύλη

Η δυσπλαστική κοτύλη μπορεί να είναι ρηχή, στενή και συνήθως προς τα έξω. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη πρόσθια κλίση, ενώ το πρόσθιο και το άνω τοίχωμα μπορεί να είναι ελλειμματικά.


Μηρός

Η μηριαία κεφαλή μπορεί να είναι μικρή και με απώλεια της σφαιρικότητάς της. Ο αυχένας μπορεί να είναι κοντός και να έχει μεγάλη πρόσθια κλίση. Επίσης, ο μηριαίος αυλός συχνά είναι πολύ στενός.


Μαλακά μόρια

Οι απαγωγείς έχουν συνήθως ανώμαλο προσανατολισμό. Ο τένοντας του ψοϊτη και ο αρθρικός θύλακος παρουσιάζουν έντονη υπερτροφία, ενώ οι τένοντες του ορθού μηριαίου, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι προσαγωγοί έντονη ρίκνωση. Επίσης, το ισχιακό νεύρο παρουσιάζει βράχυνση.


Επιπλοκές


Λοίμωξη

Ο αυξημένος χειρουργικός χρόνος και η τοποθέτηση ευμεγέθων υλικών μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για λοίμωξη.

Βλάβη νεύρων

Η απότομη διόρθωση της ανισοσκελίας σε συνδυασμό με τη βράχυνση των νεύρων, μπορεί να προκαλέσει πάρεση.


Εξάρθρημα

Η πιθανότητα εμφάνισης εξερθρήματος του ισχίου μετά την επέμβαση είναι μεγαλύτερη στις περιπτώσεις συγγενούς εξαρθρήματος.


Στη δική μας κλινική πράξη αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις συγγενούς εξαρθρήματος με πρόσθια προσπέλαση (AMIS).


Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εξαρθρήματος, μειώνεται η απώλεια αίματος, ελαχιστοποιείται ο πόνος και η αποκατάσταση είναι πιο γρήγορη.


Εικ. 1 Ακτινογραφία συγγενούς εξαρθρήματος με 3 εκατοστά βράχυνσης του σκέλουςΕικ. 2 Μετεγχειρητική ακτινογραφία με τοποθέτηση κοτυλιαίας πρόθεσης διπλής κίνησης και διόρθωση της ανισοσκελίας. Η επέμβαση έγινε με την τεχνική AMIS (πρόσθια προσπέλαση)

72 προβολές0 σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες του ισχίου

Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας, μια ασθένεια που μπορεί να κάνει δύσκολη την καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλεί στις αρθρώ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Λεωφ. Μεσογείων 107, Αθήνα 115 26
Κτήριο γραφείων, 2ος όροφος
Τηλ. +30 6946541732

AMERICAN MEDICAL CENTER

215 Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού 2047 Στρόβολος, 1311 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ. +357 22476626

Email: dimitrislyras@yahoo.gr         Web: www.dimitrislyras.com

            dlyras@spinemaster.gr

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram