top of page
Αναζήτηση

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλής η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος;

Γιατί φαίνεται να υπάρχουν όλο και περισσότερα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος;

Εάν είστε κάποιας ηλικίας, μπορεί να γνωρίζετε πολλά άτομα που είτε έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είτε το σκέφτονται. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Όχι πολύ καιρό πριν, η χειρουργική αντικατάσταση των αρθρώσεων ήταν τόσο οδυνηρή και δύσκολη εμπειρία, που γινόταν μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Οι διαδικασίες ήταν γνωστό ότι ήταν εξαιρετικά επεμβατικές και είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρό τραύμα, όχι μόνο στη δομή των οστών, αλλά και σε όλα τα μαλακά μόρια. Η αποκατάσταση ήταν μεγάλη και δύσκολη και το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα τόσο θετικό όσο ελπίζαμε. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος.

Το γόνατο είναι η ισχυρότερη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό έκανε πάντα τη διαδικασία αποκατάστασης από ολική αρθροπλαστική πιο δύσκολη από ότι οι αντίστοιχες επεμβάσεις στις άλλες αρθρώσεις.

Τι έχει αλλάξει όμως σήμερα; Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται περίπου 700.000 χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος κάθε χρόνο. Γιατί όμως αυτή η επέμβαση έχει περάσει από το «αποφυγή με κάθε κόστος» σε μία αρκετά συνηθισμένη επέμβαση;




Λόγοι αύξησης του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής γόνατος


Βασικά, υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το λόγο που γίνονται όλο και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατος. Η πρώτη είναι ότι υπάρχει απλώς μεγαλύτερη ζήτηση. Ο αριθμός των αρθρώσεων του γόνατος που χρειάζεται αντικατάσταση συνεχίζει να αυξάνεται επειδή έχει αυξηθεί και το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουμε αρθρίτιδα, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία εκφύλισης της άρθρωσης του γόνατος. Αυτό οδηγεί σε συνεχή και αυξανόμενο πόνο, καθώς και σε μειωμένη κινητικότητα. Από τους περισσότερους από τους εκατό τύπους αρθρίτιδας, οι τρεις πρώτοι που πιθανότατα οδηγούν στην ανάγκη αντικατάστασης αρθρώσεων γόνατος είναι:


Οστεοαρθρίτιδα - γνωστή ως ο τύπος αρθρίτιδας «φθοράς» επειδή το στρώμα χόνδρου στην άρθρωση φθείρεται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα την επαφή των οστών μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της κίνησης

Ρευματοειδής αρθρίτιδα - συχνά αναφέρεται ως «φλεγμονώδης» αρθρίτιδα, αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και επιτίθεται στην άρθρωση του γόνατος, δημιουργώντας φλεγμονή και πόνο.

Μετατραυματική αρθρίτιδα - οι τραυματισμοί στο γόνατο συχνά είναι η αιτία της αρθρίτιδας που αναπτύσσεται, μερικές φορές πολλά χρόνια αργότερα και οδηγεί σε πόνο και μειωμένη λειτουργία.


Όχι μόνο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής αλλά και η επιθυμία των ανθρώπων να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι. Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με τη μείωση της δραστηριότητας και την αδράνεια δεν είναι πλέον αποδεκτή λύση. Αυτό δημιούργησε έναν τεράστιο πληθυσμό ηλικιωμένων σε αναζήτηση μιας θεραπείας για τον πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος και τη μειωμένη κινητικότητα. Συχνά, η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική - αντικατάσταση του γόνατος.


Ίσως ο καλύτερος λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα της χειρουργικής αντικατάστασης γόνατος


Ενώ είναι αλήθεια ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης των αρθρώσεων, ειδικά αυτές που αφορούν το γόνατο, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση λόγω του αυξημένου προσδόκιμου ζωής, μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει και άλλος λόγος που εξηγεί καλύτερα την αυξανόμενη δημοτικότητά τους.

Οι χειρουργοί έχουν γίνει πολύ καλοί σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις!


Χάρη στις συνεχείς καινοτομίες και τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, καθώς και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, η ολική αρθροπλαστικής του γόνατος έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις που εκτελούνται σήμερα. Οι ασθενείς επωφελούνται από δραματικές βελτιώσεις που αφορούν τόσο στον πόνο, όσο και στη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουν και μια πολύ μικρότερη σε διάρκεια και λιγότερο δύσκολη περίοδο αποκατάστασης.

Επιπλέον, η ποιότητα των υλικών των αρθροπλαστικών προθέσεων έχει βελτιωθεί στο σημείο που, μετά από 20 χρόνια, πάνω από το 90% αυτών εξακολουθεί να λειτουργεί.




Ο Δημήτρης Λύρας MD, MSc, PhD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός πιστοποιημένος στις ελάχιστης επεμβατικότητας ολικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και στις επεμβάσεις αναθεώρησης ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page