top of page
Αναζήτηση

Η σχέση μεταξύ κακού ύπνου και αρθρώσεων

Όπως θα σας πουν πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο πόνο στο γόνατο και το ισχίο, ο κακός ύπνος και οι πονόλαιμοι συνδέονται στενά. Όπως αναφέρει και η Cleveland Clinic σε μία δημοσίευση, “η έρευνα δείχνει ότι το 50 με 90 τοις εκατό των ατόμων με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις δεν κοιμούνται καλά. Επίσης, η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλή ενέργεια, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα διατροφής.”

Όταν είστε ενεργοί και δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αρθρώσεις σας λιπαίνονται, γεγονός που ελαχιστοποιεί την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Όταν είστε ανενεργοί συμβαίνει το αντίθετο, οι αρθρώσεις δε λιπαίνονται και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους. Εάν ο πόνος σας είναι αρκετά κακός που σας ξυπνά ή σας κρατάει τη νύχτα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να βρείτε ανακούφιση. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.





Επιλέξτε τη στάση του σώματός σας κατά τη διάρκεια του ύπνου


Αντί να ξαπλώνετε απευθείας στην πλάτη σας όταν ξεκουράζεστε τη νύχτα, δοκιμάστε να ξαπλώσετε σε πλάγια θέση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας. Εάν η μία πλευρά είναι πιο επώδυνη από την άλλη, μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που σας φέρνει δυσφορία. Εάν βοηθάει, μπορείτε να αγκαλιάσετε το σύντροφό σας ή ένα μαξιλάρι.


Επενδύστε στον σωστό εξοπλισμό


Εάν έχετε το στρώμα σας για αρκετά χρόνια, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα νέο για να προσφέρετε καλύτερη υποστήριξη στο σώμα σας. Ένα σταθερό στρώμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και το ανώστρωμα με αφρό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανείμετε ομοιόμορφα το βάρος σας, ώστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στους γοφούς ή τα γόνατά σας. Διαβάστε κριτικές στο διαδίκτυο και μιλήστε με την υποστήριξη πωλήσεων στο κατάστημα πριν λάβετε την τελική σας απόφαση.


Επιλέξτε τους σωστούς βοηθούς


Δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάστε από τη φαρμακευτική αγωγή για να κοιμηθείτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση βοηθημάτων ύπνου μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Σε ιδιαίτερα δύσκολες νύχτες, είναι αποδεκτό να λαμβάνετε φάρμακα ή συμπληρώματα που βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Μερικοί άνθρωποι βασίζονται στο αλκοόλ για να τους έρθει νύστα κάθε βράδυ. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ύπνου σας στη μέση της νύχτας. Αντ 'αυτού, δοκιμάστε να χαλαρώσετε με τσάι χωρίς καφεΐνη, ζεστό γάλα μέτρια άσκηση. Αν ξεκινήσετε μία δραστηριότητα, θα διαπιστώσετε ότι το πρώτο πράγμα στο οποίο θα δείτε αλλαγή είναι η αϋπνία.




Ο Δημήτρης Λύρας MD, MSc, PhD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός πιστοποιημένος στις ελάχιστης επεμβατικότητας ολικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και στις επεμβάσεις αναθεώρησης ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page