top of page
Αναζήτηση

Κατανοώντας τον πόνο στις αρθρώσεις σας

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι τόσο απογοητευτικός, ειδικά όταν επηρεάζει τους γοφούς σας (τα ισχία σας). Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους πόνους των αρθρώσεων του ισχίου μας, για να δείτε ποιο είναι το υποκείμενο πρόβλημα και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.




Τύπος του πόνου


Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πόνο με μοναδικό τρόπο. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν τους πόνους στο ισχίο ως αιχμηρούς, οξείς και σποραδικούς. Άλλοι αναφέρουν συνεχείς και αμβλείς πόνους. Οι πόνοι μπορεί να εμφανίζονται μόνο όταν ασκείται πίεση στις αρθρώσεις, όπως στο περπάτημα και την άσκηση, ή να εμφανίζονται και το βράδυ όταν είμαστε ξαπλωμένοι.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πρώιμα σημάδια αρθρίτιδας και η κατανόηση αυτών των λεπτομερειών μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε πόσο προχωρημένη είναι η κατάστασή μας, καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε.


Συγχρονισμός


Πότε παρατηρείτε τον πόνο σας περισσότερο; Πόσο διαρκεί; Η παρακολούθηση της εμφάνισης του πόνου σας μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες που τον προκαλούν. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ισχία σας πονάνε μετά την άσκηση, ή μετά από πολύωρη καθιστική θέση στο γραφείο σας, ή όταν ξυπνάται το πρωί. Όλα αυτά είναι αρκετά κοινά και υποδηλώνουν τα πάντα, από μικρούς τραυματισμούς έως και αρχικά στάδια αρθρίτιδας. Εάν ωστόσο, παρατηρήσετε ότι τα ισχία σας πονάνε όλη την ημέρα, σας εμποδίζουν να ξεκουραστείτε τη νύχτα, ή φαίνεται να μην ανακουφίζεστε ποτέ, τότε η κατάσταση σίγουρα είναι σοβαρή και πιθανόν να πρόκειται για προχωρημένα στάδια αρθρίτιδας. Σε μία τέτοια περίπτωση μια ολική αντικατάσταση ισχίου μπορεί να κάνει θαύματα και να σας επαναφέρει στον κανονικό, υγιή εαυτό σας.


Επίπτωση


Ο πόνος στο ισχίο και τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν πρέπει να υπαγορεύουν τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Έχετε παρατηρήσει ότι η υγεία του ισχίου σας εμποδίζει να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε, όπως ταξίδια, παιχνίδι με τα εγγόνια σας, εργασία έξω ή άσκηση; Χρειάστηκε να προσαρμόσετε τα σχέδιά σας για να μη σας ταλαιπωρήσουν οι πόνοι στο ισχίο σας; Ένας από τους καλύτερους δείκτες ότι ένα άτομο είναι έτοιμο για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης είναι ότι ο πόνος τον εμποδίζει από το να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα.

Καθώς παρατηρείτε τη σχέση του πόνου στο ισχίο με το σώμα σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να παρακολουθείτε τις αλλαγές με ένα ημερολόγιο. Κρατήστε σημειώσεις καθώς παρατηρείτε τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόνος στο γοφό σας. Το να βλέπετε πώς λειτουργεί το ισχίο σας από μέρα σε μέρα μπορεί να σας ανοίξει απίστευτα τα μάτια. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με την οικογένεια, τους φίλους σας και άλλους αγαπημένους σας που έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της οικογένειάς σας με προβλήματα ισχίου ή να σας προσφέρουν προτάσεις για την αντιμετώπισή του.


Ο Δημήτρης Λύρας MD, MSc, PhD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός πιστοποιημένος στις ελάχιστης επεμβατικότητας ολικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και στις επεμβάσεις αναθεώρησης ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page