top of page
Αναζήτηση

Μπορεί μια ολική αρθροπλαστική ισχίου να δώσει παράταση στη διάρκεια της ζωής σας;


Άμεση σύνδεση μεταξύ αντικατάστασης ισχίου και προσδόκιμου επιβίωσης


Πέρυσι, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ScienceDaily, βρέθηκε άμεση σχέση μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης του ισχίου και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με τη μελέτη, «η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής αλλά σχετίζεται επίσης και με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, όταν συγκρίνουμε άτομα ίδιας ηλικίας και φύλου».


Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά επιβίωσης σχεδόν 132.000 ασθενών στη Σουηδία που υποβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου από το 1999 έως το 2012. Η μέση ηλικία τη στιγμή της αρθροπλαστικής του ισχίου ήταν περίπου 68 έτη και η επιβίωση μετά τη χειρουργική επέμβαση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο σε σύγκριση με άτομα παρόμοιας ηλικίας και φύλου στον γενικό πληθυσμό της Σουηδίας.


Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν ένα απόσπασμα ενός από τους ερευνητές, του Δρ. Peter Cnudde.


«Η μελέτη μας δείχνει ότι η αντικατάσταση του ισχίου μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή, καθώς και να προσθέσει ζωή σε χρόνια»- εννοώντας ότι με την επέμβαση αυξάνονται οι πιθανότητες μεγαλύτερης επιβίωσης του ατόμου και βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής τους.


Η ποιότητα ζωής έχει να κάνει με τη στάση και τις προσωπικές επιλογές. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να υποβληθούν σε μία τέτοια χειρουργική επέμβαση. Για μένα, η απάντηση είναι ῾όταν μια άρθρωση είναι τόσο επώδυνη που σας εμποδίζει να κάνετε τα πράγματα που απολαμβάνετε῾. Ξανά και ξανά, έχω δει άντρες και γυναίκες να προσθέτουν «ζωή σε χρόνια» μετά από μια αντικατάσταση ισχίου. Μερικές φορές, συνεργάζομαι με άτομα που έχουν από καιρό περιοριστεί σε αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν λόγω του πόνου στις αρθρώσεις. Δουλεύοντας μαζί, είμαστε σε θέση να τους επαναφέρουμε στις δραστηριότητες που τους αρέσουν, είτε πρόκειται για άσκηση, χορό, πεζοπορία, κηπουρική ή απλά για να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια. Οι απλές δραστηριότητες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη ζωή μας.


Επιπλέον, σήμερα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις σε μια αντικατάσταση ισχίου, που κάνουν τόσο τη χειρουργική επέμβαση όσο και την ανάρρωση ευκολότερη από ότι ήταν στο παρελθόν. Χάρη στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αποκατάσταση είναι ταχύτερη, ομαλότερη και πιο αποτελεσματική από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τους ασθενείς να επιστρέφουν στις κανονικές τους ρουτίνες εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος.

197 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page