top of page
Αναζήτηση

Πότε μπορεί να χρειαστεί μία επέμβαση αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;



Αν έχω υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, θα πρέπει να ξανακάνω το χειρουργείο κάποια στιγμή στο μέλλον;


Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του γόνατος είναι μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις που γίνονται σήμερα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας Υγειονομικής Περίθαλψης, περισσότερες από 600.000 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου, την αποκατάσταση της κινητικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής για τους ασθενείς αυτούς. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά το χειρουργείο είναι πλέον μικρότερος και με πολύ λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς από ό,τι στο πολύ μακρινό παρελθόν, λόγω των νέων ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικών τεχνικών.


Επιπλέον, πέρα ​​από τις καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, η ποιότητα και ο σχεδιασμός των υλικών έχουν επίσης βελτιωθεί πολύ. Οι νέες προθέσεις προσφέρουν πολύ καλύτερη κινηματική στο γόνατο, ενώ ο χρόνος επιβίωσής τους είναι επίσης μεγαλύτερος από αυτόν τον παλαιότερων υλικών. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που θα χρειαστεί κάποια στιγμή της ζωής τους να αλλάξουν την αρθροπλαστική που έχουν. Αυτού του είδους η επέμβαση ονομάζεται επέμβαση αναθεώρησης της ολικής αρθροπλαστικής.



Αίτια αναθεώρησης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος


Στην επέμβαση αναθεώρησης, μερικά ή όλα τα τεχνητά εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική χειρουργική επέμβαση θα αφαιρεθούν και θα αντικατασταθούν. Αυτό μπορεί να ακούγεται σα διαδικασία όμοια με την αρχική χειρουργική επέμβαση, όμως η διαδικασία της αναθεώρησης είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολη, απαιτεί περισσότερο χρόνο, πολλά εξειδικευμένα εργαλεία και υλικά, καθώς και προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό. Επιπλέον, η επέμβαση πρέπει να εκτελείται μόνο από έναν ορθοπεδικό χειρουργό που έχει εμπειρία στις αναθεωρήσεις ή ακόμα καλύτερα που είναι εκπαιδευμένος χειρουργός αναθεωρήσεων ολικών αρθροπλαστικών.


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να γίνει μία αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Οι πιο συχνοί λόγοι είναι:


Φθορά και χαλάρωση του εμφυτεύματος - με την πάροδο του χρόνου, η πρόθεση θα υποστεί φθορά και μπορεί επίσης να υπάρχει και κάποια χαλάρωση ανάμεσα στην επιφάνεια της πρόθεσης και του οστού. Αυτή η χαλάρωση προκαλεί μία μικροκίνηση στην πρόθεση και αυτή με τη σειρά της πόνο στον ασθενή.


Λοιμώξεις - οι χειρουργικές αίθουσες και τα σύγχρονα πρωτόκολλα διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προλαμβάνονται οι λοιμώξεις, οι οποίες πλέον είναι μία σπάνια επιπλοκή των αρθροπλαστικών. Ωστόσο, μία λοίμωξη μπορεί να συμβεί ενώ ο ασθενής βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο ή κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης στο σπίτι ή ακόμη και αργότερα. Μόλις η λοίμωξη εγκατασταθεί μέσα στην άρθρωση θα προκαλέσει χαλάρωση. Θα υπάρξει επίσης πόνος και φλεγμονή, και θα απαιτηθεί μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση.


Περιπροθετικά κατάγματα - τα κατάγματα των οστών γύρω από τα εμφυτεύματα ονομάζονται περιπροθετικά. Αυτά τα κατάγματα συμβαίνουν συνήθως λόγω πτώσης και μπορούν να βλάψουν ή να αποσταθεροποιήσουν τα υλικά της αρθροπλαστικής. Σε περίπτωση που τα υλικά επηρεαστούν από το κάταγμα θα χρειαστεί επέμβαση αναθεώρησης των υλικών και οστεοσύνθεσης του κατάγματος στον ίδιο χειρουργικό χρόνο. Αν η πρόθεση είναι σταθερή, το κάταγμα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή να χρειαστεί επέμβαση οστεοσύνθεσης μόνο, χωρίς αντικατάσταση των προθέσεων.


Άλλοι παράγοντες - όλες οι περιπτώσεις είναι μοναδικές και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αποτυχία μιας αρθροπλαστικής γόνατος. Η ηλικία κατά τη στιγμή της πρώτης επέμβασης αρθροπλαστικής είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Όσο πιο νέος είναι ο ασθενής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον να χρειαστεί επέμβαση αναθεώρησης. Το επίπεδο δραστηριότητας και το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορούν επίσης να επηρεάσουν το χρόνο ζωής του εμφυτεύματος.


Ο Δημήτρης Λύρας MD, MSc, PhD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός πιστοποιημένος στις ελάχιστης επεμβατικότητας ολικές αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος και στις επεμβάσεις αναθεώρησης ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.

12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page