top of page

Αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου

Οι επεμβάσεις αναθεώρησης και η πρόσθια προσπέλαση (AMIS)

Η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής ισχίου είναι μία επέμβαση κατά την οποία αντικαθιστούμε μία φθαρμένη πρόθεση ισχίου. Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι μία από τις συχνότερες επεμβάσεις στην ορθοπεδική. Σαν επέμβαση είναι άκρως επιτυχημένη και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των ασθενών. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα υλικά μιας αρθροπλαστικής φθείρονται.

Οι αρθροπλαστικές τυπικά φθείρονται πολύ αργά, όμως το πρόβλημα εξελίσσεται με την πάροδο πολλών ετών. 10 χρόνια μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου, το 90% των εμφυτευμάτων δε θα έχουν πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, η διάρκεια επιβίωσης μίας αρθροπλαστικής αναμένεται να φτάσει τα 15 με 20 χρόνια, αν και τα νέας γενιάς υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα θεωρείται ότι έχουν διάρκεια 25 με 30 έτη (η άποψη αυτή βασίζεται σε εργαστηριακές μελέτες και όχι σε κλινικές μιας και δεν έχουν περάσει ακόμα τόσα πολλά χρόνια από την έναρξη της χρήσης τους).

Ασθενείς οι οποίοι έχουν μία φθαρμένη αρθροπλαστική χρειάζονται επέμβαση αναθεώρησης. Επεμβάσεις αναθεώρησης χρειάζονται επίσης και ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα, πλην της φθοράς, προβλήματα όπως είναι η λοίμωξη, το εξάρθρημα του ισχίου ή κατάγματα γύρω από τις προθέσεις της αρθροπλαστικής.

Ο αριθμός των επεμβάσεων αναθεώρησης αρθροπλαστικών ισχίων που πραγματοποιούνται από τους Ορθοπεδικούς Χειρουργούς αυξάνεται ραγδαία, με μία αυξητική τάση 8-10% ετησίως. Στις Η.Π.Α. γίνονται περίπου 70,000 επεμβάσεις αναθεώρησης ισχίου κάθε έτος. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και όλο και πιο νέοι ασθενείς έχουν ανάγκη αντικατάστασης ισχίου, ο αριθμός των αναθεωρήσεων θα αυξάνεται συνεχώς.

Γιατί φθείρεται μία αρθροπλαστική ισχίου;

Οι αρθροπλαστικές του ισχίου φθείρονται για διάφορους λόγους. Η πιο συχνή αιτία φθοράς είναι αυτό που αποκαλούμε 'άσηπτη χαλάρωση῾. Η άσηπτη χαλάρωση εμφανίζεται όταν η πρόθεση της αρθροπλαστικής γίνεται χαλαρή μέσα στο οστό και παρουσιάζει μικροκίνηση. Μία χαλαρή πρόθεση προκαλεί πόνο και συνήθως απαιτεί αντικατάσταση (δλδ αναθεώρηση).

 

Άλλες αιτίες φθοράς μίας αρθροπλαστικής ισχίου είναι η λοίμωξη (μόλυνση από μικρόβιο), θραύση της πρόθεσης, κάταγμα του οστού που περιβάλλει την πρόθεση, καθώς και άλλες σπανιότερες επιπλοκές. Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την αποτυχία της αρθροπλαστικής, διαφέρει και η θεραπεία. Για παράδειγμα, σε μία λοίμωξη θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν τα υλικά, να αντιμετωπισθεί η λοίμωξη και σε δεύτερο χρόνο (συνήθως 3 μήνες μετά) να γίνει η επέμβαση αναθεώρησης.

 

Γιατί οι επεμβάσεις αναθεώρησης είναι πολύπλοκες;

Οι επεμβάσεις αναθεώρησης είναι πιο πολύπλοκες και τα αποτελέσματα τους όχι τόσο εντυπωσιακά όσο οι πρώτες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου. Τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ορθοπεδικός στις επεμβάσεις αυτές αφορούν στην ποιότητα του οστού και στη δυνατότητα να στηριχθεί η νέα πρόθεση στη θέση της. Επιπλέον, η αφαίρεση των παλιών υλικών συχνά είναι εργώδης, δύσκολη και απαιτεί πιο εκτεταμένες δουλειά. Όλα αυτά τα προβλήματα μαζί καθιστούν την αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου εξαιρετικά πολύπλοκη ως επέμβαση. Από την πλευρά του Ορθοπεδικού απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία και εκτενής προεγχειρητικός σχεδιασμός προκειμένου να μπορέσει να ανακατασκευάσει την άρθρωση του ισχίου και να έχει ο ασθενής μία ικανοποιητική αποκατάσταση.

 

Άλλο ένα πρόβλημα με τις επεμβάσεις αναθεώρησης είναι ότι οι ασθενείς συνήθως είναι μεγάλης ηλικίας και πιο ευαίσθητοι σε πολύπλοκες και πολύωρες επεμβάσεις. Γι᾽αυτό το λόγο απαιτείται η συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπεδικός, Αναισθησιολόγος, Παθολόγος, Καρδιολόγος κλπ).

Πότε πρέπει να κάνω επέμβαση αναθεώρησης ισχίου;

Μόνο ο ασθενής και ο Ορθοπεδικός του μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι ο σωστός χρόνος για να γίνει μία επέμβαση αναθεώρησης ισχίου. Πολλές φορές μπορεί τα συμπτώματα που βιώνει ο ασθενής να είναι πολύ ήπια, όμως οι ακτινογραφίες να επιβάλλουν την επέμβαση αναθεώρησης για προβλεφθούν τα χειρότερα. Άλλες φορες πάλι, μπορεί τα συμπτώματα να είναι πιο βαριά και ο Ορθοπεδικός σας να μη σας συστήσει επέμβαση αναθεώρησης για διάφορους λόγους.

Σε μία αναθεώρηση δεν μπορούμε να γενικολογούμε. Κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σα μοναδική και ο σχεδιασμός να είναι εξατομικευμένος για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Μπορεί μία επέμβαση αναθεώρησης να είναι πολύπλοκη και να έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιπλοκών, η αλήθεια είναι ότι όταν μία αρθροπλαστική ισχίου φθαρεί, η αναθεώρηση είναι απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της άρθρωσης.

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις αναθεώρησης που πραγματοποιούμε γίνονται με πρόσθια προσπέλαση (AMIS). Η πρόσθια προσπέλαση προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα:

  • Μειωμένος κίνδυνος εξαρθρήματος, επιπλοκή που είναι πολύ συχνή στις επεμβάσεις αναθεώρησης

  • Μειωμένος κίνδυνος λοίμωξης γιατί η προσπέλαση γίνεται σε μία ῾παρθένα῾ περιοχή χωρίς μετεγχειρητικές ουλές και που σε στερείται αιμάτωσης

  • Μειωμένος πόνος γιατί δεν καταστρέφονται μύες και τένοντες

  • Γρήγορη αποκατάσταση σε σχέση με τις παραδοσιακές προσπελάσεις

  • Καλύτερος έλεγχος ισοσκελισμού γιατί ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση

  • Σωστή τοποθέτηση υλικών διότι μπορούμε να κάνουμε ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης

bottom of page